UJEDNÁNO! Dohoda odborů s vládou: 1.400 Kč pro všechny!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Po zhruba 10 měsících snahy odborů dohodnout se o valorizaci platů jsme dnes konečně k dohodě dospěli. Ani jedna ze stran sociálního dialogu, tedy vlády a odborů, z dnešního jednání nevyšla vítězně a výsledek je tak kompromisem z obou stran. Dohoda zní: od 1. 1. 2025 se zvýší platové tarify o paušální částku 1.400 Kč.

To bude platit pro zaměstnance státu a samosprávy jak pod zákoníkem práce, tak pod zákonem o státní službě. U nejméně odměňovaných zaměstnanců to znamená platový nárůst až o 11,5 %. U pedagogů (po dohodě s přítomným ministrem Bekem) a příslušníků bezpečnostních složek by se měla vést ještě samostatná jednání. Za zmínku jistě stojí i to, že je to poprvé v tomto funkčním období, kdy vláda hledala společný průsečík, tedy kompromis (v minulosti vždy platilo to, co vláda navrhla; návrhy odborů nebyly nikdy akceptovány).

Po zahájení jednání panem premiérem dostal slovo ministr Jurečka, který představil záměr vlády – přidat nejméně odměňovaným zaměstnancům. Navrhl tedy plošné zvýšení platových tarifů o 1.000 Kč. Zdůraznil, že přidání o 1.500 Kč není možné. Taková suma by se údajně nevešla do objemu prostředků na platy zahrnutých v návrhu státního rozpočtu na rok 2025. Ministr Stanjura doplnil, že objem prostředků na platy pro rok 2025 je zvýšen o cca 7 až 8 % (o 19,5 mld. Kč). Reakcí odborů byla akceptace paušální částky, ale návrh na zvýšení platových tarifů o 2.000 Kč. Vládní strana požádala o přerušení jednání.

Po přestávce přišla vládní strana s kompromisním návrhem na zvýšení platových tarifů o 1.300 Kč. Strana odborů v tomto bodě požádala o přerušení jednání také. Během přestávky předseda ČMKOS Josef Středula ještě jednal neoficiálně s představiteli vlády.

Po přestávce vláda přišla s posledním kompromisním návrhem na navýšení platových tarifů od 1. 1. 2025 paušální částkou 1.400 Kč. Strana odborů tento návrh přijala.

Odborová strana požádala vládu, abychom společně usilovali o to, aby zaměstnanci a zaměstnankyně státu nebyli dehonestováni a aby se veřejnosti vysvětlovala úloha a činnosti těchto pracovníků.

Bc. Pavel Bednář, předseda OSSOO