Prohlášení Předsednictva Odborového svazu státních orgánů a organizací

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ani po měsících usilovného vyjednávání, analyzování a připomínkování tzv. konsolidačního balíčku nebylo možné s vládou dosáhnout shody nebo alespoň kompromisu nad návrhy, které ve svém souhrnu nepochybně přispějí k destrukci českého veřejného sektoru.
Ani v případě změny v otázce daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů nebude konsolidační balíček schopen zajistit alespoň stávající kvalitu veřejné správy a služeb, natož přispět ke zlepšení v této oblasti. Řada úřadů je na pokraji kolapsu, v některých odvětvích je nepochybné, že nebude možné nahradit zaměstnance a zaměstnankyně, kteří odejdou do důchodu. Proto je důležité, aby ponechání daňového zvýhodnění bylo bez limitu.
Jako zástupci zaměstnanců státní správy a samosprávy se denně stýkáme s těmi nejzranitelnějšími obyvateli České republiky a jsme si moc dobře vědomi toho, že to budou právě oni, na které nejcitelněji dopadne nedostatek kvalitních pracovníků v tomto sektoru. Dotkne se to ale více či méně citlivě úplně všech, napříč voličskými preferencemi, protože veřejné služby a správa významným způsobem ovlivňuji kvalitu našeho života.
Proto v rámci projednávání konsolidačního balíčku důrazně apelujeme na politickou reprezentaci, ať se nenechá limitovat ideologickou zaslepeností a důkladně se zamyslí nad jednotlivými opatřeními a jejich dopady.
Zásadně nesouhlasíme zejména se snížením základního přídělu do Fondu kulturních a sociálních potřeb na 1 % a se záměrem z této částky nejméně 50 % povinně použít na příspěvky na produkty spoření na stáří zaměstnanců. V současné době nabývá fond kulturních a sociálních potřeb na velkém významu zejména možnostmi, které jsou pro zaměstnance, případně rodinné příslušníky nabízeny – kultura, tělovýchova, vzdělávání, rekreace, stravování aj. Jde o jeden z mála benefitů, který je zaměstnancům ve veřejné sféře poskytnut, ledaskde jde o benefit jediný. Ve spojení s extrémně nízkými platy představuje nezřídka jedinou možnost aktivního trávení volného času těchto zaměstnanců a jejich rodin, a i o tuto možnost budou tímto opatřením připraveni.
Věříme, že kolaps veřejné správy a samosprávy není v zájmu nikoho, zejména ne vládní koalice. Nemůžeme dopustit, aby k němu skutečně došlo.

Prohlášení Předsednictva Odborového svazu státních orgánů a organizací naleznete ZDE.